Wiele okazji wymaga, by na stole zagościł pyszny tort, którym zachwycą się wszyscy przybyli. Wśród nich należy wymienić chociażby urodziny, chrzest, Pierwszą Komunię Świętą czy ślub. Miłośnicy pieczenia ciast często decydują się, by na wybrane wydarzenia przygotować swoje własne torty. W końcu domowy wypiek smakuje najlepiej. Schody zaczynają się wtedy, gdy przychodzi moment dekorowania tortu. Na szczęście dla wszystkich cukierników-amatorów przyszykowaliśmy specjalny poradnik, z którego dowiedzą się oni, jak łatwo stworzyć piękną dekorację swojego smakowitego ciasta.
Dekorowanie tortu – taka trudna sztuka?
Dla niewprawionych rąk dekorowanie tortu może wydawać się bardzo trudną sztuką. Część młodych cukierników może nawet przez to zniechęcić się do pieczenia tortów. Zupełnie niepotrzebnie. Piękna dekoracja tortu to – nie ukrywajmy – bardzo ważny element całego wypieku. W końcu wpływa na pierwszy odbiór ciasta, który może przesądzić o tym, czy ktoś zdecyduje się spróbować Twojego wypieku. Nie zapominaj, że najpierw „zjadamy tort oczami”, a dopiero potem bierzemy go do ust. Dekorowanie ciasta to więc niezbędny etap jego przygotowywania. Czy rzeczywiście jest jednak tak trudne, że trzeba się go bać? Oczywiście, że nie! Wszystko zależy oczywiście od metody, jaką wybierzesz. Pamiętaj, że branża cukiernicza rozwija się nieustannie i przygotowała naprawdę wiele przydatnych akcesoriów, dzięki którym ozdabianie wypieków jest dziecinne proste.
Jak w prosty sposób udekorować tort?
Niedługo czeka Cię ozdabianie tortu, a Ty nadal nie masz pojęcia, jaką dekorację przygotować? W takim razie to właśnie dla Ciebie stworzyliśmy krótki poradnik, składający się z trzech naprawdę prostych, ale efektownych metod, dzięki którym pięknie ozdobisz swoje ciasto.
Modny topper
Ostatnimi czasy bardzo modne stały się toppery, czyli płaskie napisy i kształty umieszczone na patyczku, który wbija się w biszkopt. Wystarczy, że do wybranego toppera dobierzesz świeże lub jadalne kwiaty czy sezonowe owoce i wszystko będzie gotowe!
Foremki i stempelki
Ciekawym pomysłem na wykonanie autorskich ozdób do tortu są foremki i stempelki. Za pomocą tych akcesoriów przygotujesz urocze elementy z masy cukrowej, które wykorzystasz jako dekory na bok ciasta czy własnoręcznie zrobione toppery.
Klasyczny krem
Najbardziej tradycyjne rozwiązanie to dekoracja kremem. Na początku może wydawać się, że to trudne zadanie, ale w rzeczywistości wystarczy odrobina praktyki i dekoracyjna packa, aby szybko i z łatwością stworzyć małe arcydzieło.