
Prawidłowo skomponowana dieta pełni istotną funkcję w zwalczaniu tzw. złego cholesterolu, odpowiadającego za wiele niebezpiecznych chorób układu krążenia. Jakie produkty przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz co jest niezbędnym elementem diety antycholesterolowej? Jak zmniejszyć cholesterol?
Cholesterol – jaka dieta jest konieczna, aby utrzymać go na właściwym poziomie?
Produkty redukujące poziom cholesterolu we krwi wdrożone na stałe do diety mogą zdziałać cuda. W połączeniu z rezygnacją z nałogowego palenia papierosów i aktywnym trybem życia potrafią znacznie zmniejszyć wysoki poziom złego cholesterolu. Co ciekawe dieta ukierunkowana na obniżenie cholesterolu nie należy do skomplikowanych, a produkty spożywcze są dostępne w większości polskich sklepów. Warto je wdrożyć do planu żywieniowego, ponieważ skutki długo utrzymującego się wysokiego cholesterolu w surowicy krwi mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia i doprowadzić m.in. do: udaru mózgu, miażdżycy, zawału mięśnia sercowego, choroby wieńcowej. W związku z powyższym warto sprawdzić, jakie są produkty redukujące poziom cholesterolu oraz wdrożyć je do codziennej diety.
Jak zmniejszyć cholesterol? Produkty przyczyniające się do obniżenia poziomu cholesterolu
Wiele osób nie ma świadomości w jak zmniejszyć cholesterol. Wystarczy jedynie wdrożyć do diety, takie produkty, jak:
- Oliwa z oliwek i olej rzepakowy – szczególnie tłoczone na zimno, zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają zbicie wysokiego poziomu złego cholesterolu. W związku z powyższym w diecie przy wysokim cholesterolu nie powinno zabraknąć surówek z sosami na bazie oliwy z oliwek i dań przygotowanych przy pomocy oleju rzepakowego.
- Ryby morskie – morskie tłuste ryby zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które redukują poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, jak i ciśnienia tętniczego krwi. Bardzo cenne i bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe są: łososie, śledzie, makrele, sardynki, węgorze. Do codziennej diety rekomenduje się włączyć makrelę, która w 100 g ma ich aż 1,12%. Osoby odchudzające się muszą jednak pamiętać, iż ryby morskie cechują się dużą kalorycznością.
- Błonnik – wiele badań potwierdziło pozytywny wpływ błonnika na zmniejszenie wysokiego cholesterolu. Prostym i tanim produktem rekomendowanym przy chorobach układu krążenia są płatki owsiane, które zawierają spore ilości błonnika pokarmowego (1,5 filiżanki płatków owsianych zawiera 6 g rozpuszczalnego błonnika.
- Awokado – jest ono bogate w zdrowy tłuszcz roślinny, będący doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają wysoki poziom cholesterolu. Można go wykorzystać do zdrowych deserów oraz do dań słonych.
- Jaja z wolnego wybiegu – choć jajka same w sobie zawierają cholesterol, to przyczyniają się do obniżenia jego złej frakcji LDL u człowieka. Aby jajka miały korzystny wpływ na zdrowie, muszą być przyrządzane na miękko, z płynnym żółtkiem, ponieważ to właśnie w nim znajduje się lizyna hamująca zwiększenie się złego cholesterolu.