Ciastka z musem czekoladowym

Nie wyobrażasz sobie wypicia kawy bez słodkiej przekąski? Najlepiej smakują domowe ciastka. Jednak, jeżeli masz dosyć muffinek – postaw na coś, co z pewnością poprawi Ci humor. Pyszne ciastka z musem czekoladowym to absolutny hit. Pokochają je zarówno duzi jak i mali amatorzy czekolady.

Wiele osób obawia się eksperymentów kulinarnych – także w przypadku wypieków. Tymczasem sporo przepisów jest bardzo prostych i spokojnie poradzą sobie z nimi nawet Ci, którzy nie mają większego doświadczenia. Przykładem są ciastka z polewą czekoladową lub takie, które wypełnia mus czekoladowy.

Szybki przepis na ciastka z polewą czekoladową

Ciasteczka czekoladowo–orzechowe to doskonała przekąska na co dzień, jak i na przyjęcia. Do wykonania pysznych ciasteczek będą Ci potrzebne odpowiednie składniki:

  • 125 g mąki kokosowej,
  • 250 g cukru brązowego,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g mieszanki ulubionych orzechów,
  • 250 g płatków owsianych.

Do dużej miski wsyp płatki owsiane, mąkę kokosową, posiekane wcześniej orzechy i białą czekoladę – wszystko dokładnie wymieszaj. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem, dodaj roztopione wcześniej masło i proszek do pieczenia. Wlej do wcześniejszej mieszanki i wszystko połącz, aż do uzyskania jednolitej masy. Piekarnik rozgrzej do 180°C, na blaszce wyłożonej papierem uformuj ciasteczka i piec je przez ok. 25 minut.

Następny krok to polewa czekoladowa. Przepis na nią jest banalny – wystarczy, że rozpuścisz czekoladę gorzką w kąpieli wodnej, a kiedy wyciągniesz z piekarnika ciastka, zamoczysz je w niej do połowy.

Eleganckie wydanie ciasteczek z musem czekoladowym

Potrzebujesz deseru, który zrobi wrażenie na gościach? Jeżeli czujesz się dobrze w kuchni i lubisz eksperymentować, to powyższy przepis możesz wykorzystać w nieco innej odsłonie. gotowym ciastem możesz wyłożyć foremki na babeczki. W ten sposób powstaną niewielkie miseczki, do których będzie można nałożyć mus czekoladowy i ozdobić je bitą śmietaną czy świeżymi owocami.