Ciasto limonkowe z mlekiem skondensowanym

ciasto limonkowe

Ciasto limonkowe składniki

  • 300 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
  • 4 żółtka
  • 3 limonki (starta skórka i sok)

Ciasto limonkowe przepis

Nagrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).

Rozdrobniamy biszkopty za pomocą robota kuchennego, aż będą przypominać bułkę tartą (można też włożyć do plastikowej torebki i rozbić wałkiem lub tłuczkiem).

Mieszamy dokładnie biszkopty z rozpuszczonym masłem, wykładamy nimi spód i boki 23 cm formy do tarty z wyjmowanym dnem.

Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 10 minut, wyjmujemy zostawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie miksujemy dokładnie żółtka ze skondensowanym mlekiem, na gładką jednolitą masę.

Dodajemy sok i skórkę z limonek i mieszamy, tym razem łyżką.

Przelewamy masę do formy z wystudzonymi biszkoptami, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez dodatkowe 20 minut.

Po wyjęciu studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Serwujemy posypane skórką z limonki z kleksem z bitej śmietany.