Ciasto limonkowe składniki
- 300 g ciasteczek owsianych
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
- 4 żółtka
- 3 limonki (starta skórka i sok)
Ciasto limonkowe przepis
Nagrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).
Rozdrobniamy biszkopty za pomocą robota kuchennego, aż będą przypominać bułkę tartą (można też włożyć do plastikowej torebki i rozbić wałkiem lub tłuczkiem).
Mieszamy dokładnie biszkopty z rozpuszczonym masłem, wykładamy nimi spód i boki 23 cm formy do tarty z wyjmowanym dnem.
Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 10 minut, wyjmujemy zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie miksujemy dokładnie żółtka ze skondensowanym mlekiem, na gładką jednolitą masę.
Dodajemy sok i skórkę z limonek i mieszamy, tym razem łyżką.
Przelewamy masę do formy z wystudzonymi biszkoptami, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez dodatkowe 20 minut.
Po wyjęciu studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Serwujemy posypane skórką z limonki z kleksem z bitej śmietany.