Cwibak – keks królewski

cwibak

Ciasto Cwibak

  • 350 g posiekanych suszonych owoców i bakalii
  • 400 g mąki, przesianej przez sitko
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 4 jajka
  • 75 ml mleka 2%
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego

Polewa na cwibak

  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Cwibak przepis

Owoce i bakalie mieszamy dokładnie z 1 łyżką mąki, tak aby je w niej dokładnie obtoczyć.

Do misy robota kuchennego wkładamy pokrojone w kostkę masło i ucieramy z cukrem na jasną masę, przez około 5 minut.

Następnie, ciągle miksując na wolnych obrotach, dodajemy po jednym jajku, a później po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy mleko i oba aromaty. Ciągle miksujemy aż do połączenia wszystkich składników.

Dodajemy do masy posiekane i obtoczone w mące bakalie i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 165°C piekarnika. Pieczemy około 65 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i polewamy lukrem przygotowanym przez zmieszanie szklanki cukru pudru z 2 łyżkami gorącej wody i sokiem z 1/2 limonki. Całość dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto jest najlepsze po 2 dniach od upieczenia.