
Ciasto Cwibak
- 350 g posiekanych suszonych owoców i bakalii
- 400 g mąki, przesianej przez sitko
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g masła, pokrojonego w kostkę
- 4 jajka
- 75 ml mleka 2%
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
Polewa na cwibak
- szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Cwibak przepis
Owoce i bakalie mieszamy dokładnie z 1 łyżką mąki, tak aby je w niej dokładnie obtoczyć.
Do misy robota kuchennego wkładamy pokrojone w kostkę masło i ucieramy z cukrem na jasną masę, przez około 5 minut.
Następnie, ciągle miksując na wolnych obrotach, dodajemy po jednym jajku, a później po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy mleko i oba aromaty. Ciągle miksujemy aż do połączenia wszystkich składników.
Dodajemy do masy posiekane i obtoczone w mące bakalie i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 165°C piekarnika. Pieczemy około 65 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i polewamy lukrem przygotowanym przez zmieszanie szklanki cukru pudru z 2 łyżkami gorącej wody i sokiem z 1/2 limonki. Całość dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto jest najlepsze po 2 dniach od upieczenia.