Rozszerzanie diety dziecka to bardzo ważny okres w jego życiu. To ono w dużej mierze warunkuje jego późniejszy rozwój, dlatego też nie należy go bagatelizować. Przed przystąpieniem do rozszerzania diety dziecka warto poznać kilka prostych zasad, które pozwolą nam to zrobić w prawidłowy sposób.
Kiedy rozszerzać dietę niemowlaka?
Według aktualnych wytycznych rozszerzanie diety dziecka powinniśmy rozpocząć nie wcześniej niż w 17 tygodniu jego życia. Wcześniejsze podawanie maluchowi produktów innych niż mleko matki może go do niego zniechęcić. Warto wspomnieć, że mleko matki powinno być głównym pokarmem dla niemowlaka przez pierwsze 6 miesięcy jego życia. Jest to kluczowe przede wszystkim dla prawidłowego rozwoju układu odpornościowego niemowlaka. Dzieci, które nie były karmione piersią lub które były karmione mlekiem matki zbyt krótko, częściej zapadają na choroby autoimmunologiczne (związane z upośledzeniem układu odpornościowego). Jeśli wprowadzimy nowe produkty do diety dziecka zbyt wcześnie, możemy narazić go także na większe ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych. Z drugiej strony rozszerzania diety niemowlaka nie można zbyt długo odkładać w czasie. 26 tydzień jego życia to najpóźniejszy moment.
Pierwsze produkty przy rozszerzaniu diety dziecka
Rozszerzanie diety malucha zawsze wiąże się nieodłącznie z dylematem, co jako pierwsze podawać dziecku? Młodzi, niedoświadczeni rodzice często nie zdają sobie sprawy, jak ważne jest to, w jaki sposób urozmaicany jest jadłospis malucha. Należy przy tym bowiem zachować szczególną ostrożność. W pierwszej kolejności najlepiej podawać dziecku warzywa. Oczywiście na samym początku powinny to być posiłki zblendowane lub drobno przetarte. Bardzo ważne jest, aby podać warzywa przed owocami – jeśli na wstępie przyzwyczaimy dziecko do naturalnego słodkiego smaku owoców, może później odmawiać innych posiłków. Każdy produkt należy od początku podawać w małych ilościach, a także pojedynczo. Dzięki temu możliwe jest baczne obserwowanie reakcji malucha. W następnej kolejności należy wprowadzić produkty zbożowe, takie jak kaszki. Dobrym pomysłem będzie wzbogacenie ich na przykład o musy z ulubionych owoców dziecka. Dopiero po tych produktach można wprowadzić do diety malucha mięso.
Samodzielnie przyrządzone dania czy gotowe słoiczki dla dzieci?
Przyrządzając samodzielnie posiłki dla malucha, można być pewnym ich jakości i smaku. Jeśli mamy taką możliwość, jest to jak najbardziej wskazane, aby przygotowywać dla dziecka zupki, musy czy deserki. Nie każdy jednak ma na tyle czasu i umiejętności, aby w pełni samodzielnie przygotować jadłospis dla dziecka. Z pomocą przychodzą wówczas gotowe dania w słoiczkach, które dzisiaj kupić możemy w każdym sklepie. Najbardziej polecane gotowe posiłki dla dzieci to Gerber Organic, Bobovita czy Babydream. Żywność dla dzieci musi spełnić bardzo wiele restrykcyjnych wymagań i najczęściej wytwarzana jest tylko z produktów o doskonałej jakości. Ponadto dania w słoiczkach bardzo smakują dzieciom i mogą być wartościowym urozmaiceniem ich codziennej diety.