Nie masz czasu na gotowanie? W takim razie kiedyś na pewno przez myśl przeszło Ci to, by skorzystać z gotowych dań obiadowych. Wiele osób twierdzi jednak, że taka żywność jest niezdrowa i nie warto jej kupować. Czy mają rację? Znamy odpowiedź na to pytanie. Postanowiliśmy się nią podzielić w dzisiejszym artykule – czytaj dalej i sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Gotowce z marketów
Markety oferują bardzo szeroki wybór gotowych dań obiadowych. To duże udogodnienie dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, a jednocześnie catering jest dla nich zbyt drogi. Wystarczy kupić taki produkt i go podgrzać, więc przygotowanie posiłku zajmuje zaledwie kilka minut. Czy jest on jednak zdrowy i pełnowartościowy?
Trudno wskazać jednoznaczną odpowiedź na to pytanie. Zazwyczaj taka żywność jest mocno przetworzona, a do tego:
– nie ma żadnych substancji odżywczych, co jest wynikiem utrwalania termicznego,
– nasycona jest konserwantami, aromatami i sztucznymi barwnikami,
– w daniach mięsnych jest sporo tłuszczu i soli.
Oczywiście, sięgnięcie po takie danie raz na jakiś czas na pewno Cię nie zabije, ale w dłuższej perspektywie może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie.
Warto jednak podkreślić, że coraz częściej zdarzają się wyjątki. W związku z tym to, co zostało wspomniane, nie będzie dotyczyło każdego produktu. Najlepiej więc – zanim dokonasz zakupu – przeczytać skład danego dania. Staraj się unikać chemii. Zwróć dokładną uwagę na każdy składnik – sprawdź, czy w potrawie są warzywa, czy też ich zamienniki w postaci przypraw, emulgatorów itp., a także zweryfikuj, czy w daniu nie ma sproszkowanych dodatków, np. jaj.
Gotowe dania obiadowe nie zawsze są złe
Producenci wyszli naprzeciw oczekiwaniom klientów – tym sposobem na rynku coraz częściej spotkać można gotowe dania obiadowe z dobrym składem. To potwierdza, że szybki posiłek nie zawsze musi być niezdrowy. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby uważnie czytać skład. Im będzie on krótszy, tym lepiej dla Twojego zdrowia. Unikaj przede wszystkim:
– utwardzonych tłuszczów roślinnych,
– sztucznych aromatów,
– skrobi modyfikowanej,
– konserwantów,
– wzmacniaczy smaku,
– syropu glukozowego.
Staraj się wybierać przede wszystkim posiłki, które bazują na naturalnych składnikach. Jeszcze lepiej jest wtedy, kiedy pochodzą one z ekologicznych upraw. Produkty, po które warto sięgać, powinny być bogate zarówno w zdrowy tłuszcz, białko, jak i węglowodany. Wówczas otrzymasz dobrze zbilansowane danie obiadowe. Na rynku jest dużo pełnowartościowych, gotowych posiłków – wiele takich dań znajdziesz np. w ofercie e-sklepów ze zdrową żywnością. Pamiętaj jednak o tym, aby zawsze zachowywać umiar. Od czasu do czasu warto ugotować coś samodzielnie.