Jaką brytfannę wybrać?

Rynek naczyń kuchennych wciąż rozrasta się i mamy coraz większy wybór. Jak jednak w tym natłoku wybrać odpowiednią brytfannę? Które brytfanny są najlepsze: stalowe, emaliowane, aluminiowe, żeliwne…?

Najlepsze brytfanna do pieczenia

Najbardziej godna uwagi jest brytfanna emaliowana. W owym naczyniu wypieczemy idealne, kruche oraz soczyste mięso, a potrawa odpowiednio przyrządzana nie przypali się i nie przywrze do naczynia. Najważniejszą cechą naczynia emaliowanego jest przede wszystkim jego prozdrowotność. Szklista powłoka nie wchodzi w reakcję z żywnością oraz nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. Dzięki temu potrawy przygotowywane w brytfannie emaliowanej są bezpieczne dla alergików, dzieci i osób starszych, a także zachowują pełnię wartości odżywczych. Powłoka emaliowana nie posiada drobnych szczelin, w których mogłyby rozwijać się bakterie. To sprawia, że naczynia emaliowane są łatwe do utrzymania w czystości i higieniczne.

Brytfanna żeliwna emaliowana?

Czym różni się zwyczajna brytfanna emaliowana, od brytfanny żeliwnej emaliowanej? Brytfanna emaliowana posiada stalowy korpus, tymczasem gdy jest już to brytfanna żeliwna emaliowana, naczynie wykonane jest z żeliwa pokrytego emalią.  Grube, ciężkie żeliwo sprawia, że naczynie będzie mniej podatne na strącenie z blatu i potrzaskanie. Dodatkowo grubość żeliwa sprawia, że potrawa nagrzewa się równomiernie, a temperatura w naczyniu będzie utrzymana na długo. Dodatkowo oczywiście brytfanny żeliwne emaliowane wciąż mają zalety naczynia emaliowanego, są łatwe do utrzymania w czystości higieniczne i bezpieczne dla alergików, dzieci oraz osób starszych.

Polecane marki brytfann

Jeżeli poszukujesz dobrej jakości, porządnych brytfann emaliowanych i żeliwnych emaliowanych, warto zdecydować się na markę Belis. Brytfanny Belis produkowane są przez czeską markę i posiadają Certyfikat Jakości Zdrowotnej zgodny z wymaganiami Unii Europejskiej. Brytfanny emaliowane tej marki wykonane są ze stalowego korpusu o grubości od 1,2 do aż 2 mm. To wyjątkowa grubość jak na naczynia. Marka lubi eksperymentować, tworząc produkty w różnym stylu. Dostępne są standardowe, czarne brytfanny, ale także intensywnie czerwone i to nie koniec. Produkty marki Belis to szeroki wachlarz wzorów, kolorów i rozmiarów.