
Sezon na robienie przetworów trwa w zasadzie od maja aż do późnej jesieni. Dużą popularnością cieszą się zarówno przetwory z warzyw, jak i owoców czy grzybów. Tak powstają pyszne dżemy, soki, marynaty i sałatki. Przepisów na sprawdzone zaprawy nie brakuje. To jednak nie wszystko. Trzeba także zadbać o odpowiednie słoiki na przetwory. Na które warto się zdecydować?
Klasyczne słoiki na przetwory typu twist off
Słoiki twist off to od lat najpopularniejsze słoiki na przetwory. Ich nazwa ma związek z budową. Są to szklane naczynia zakończone gwintami, do których pasują blaszane nakrętki. Są one szczelne i odporne na działanie wysokiej temperatury. Doskonale nadają się do pasteryzowania – gotowania słoików w temperaturze około 100 stopni Celsjusza. Produkty przechowywane w słoikach typu twist off przez długi czas zachowują swoje właściwości i walory smakowe.
Słoiki na przetwory tego typu mogą mieć różne kształty i pojemności. Każdy powinien więc bez problemu znaleźć naczynia odpowiednie do jego potrzeb. Zakrętki są elementami wymiennymi, a więc można je regularnie wymieniać.
Słoiki na przetwory typu weck – czym się charakteryzują?
Słoiki na przetwory typu weck znane są w zasadzie od pokoleń. Produkowane są z grubego szkła. Cechują się odpornością na zarysowania i działanie wysokiej temperatury. Mają charakterystyczne zamykanie. Do słoika typu weck przymocowany jest metalowy stelaż wieczka. Są one zamykane na klamry. Nieodłącznym elementem naczynia jest też uszczelka w formie gumki. To ona zapewnia słoikowi szczelność.
Tego typu słoiki nie sprawiają żadnych problemów w czasie otwierania. Także i one różnić się mogą pod względem wielkości czy kształtu. Często wykorzystywane są nie tylko do przygotowywania przetworów, ale i przechowywania różnego rodzaju produktów spożywczych w kuchni. Stanowią bowiem szczelne zabezpieczenie przed molami czy innymi owadami. Zresztą nie bez znaczenia jest fakt, że prezentują się bardzo ładnie ustawione na kuchennej półce.