Kaszki mleczne czy bezmleczne – na które warto postawić?

Kaszki dla dzieci to bardzo wartościowy pokarm, który warto wprowadzać już na początku rozszerzania diety niemowlaka. Jednak w przypadku niektórych dolegliwości młodzi rodzice niekiedy mają problem z wyborem odpowiedniego rodzaju kaszki. Jaki produkt będzie najodpowiedniejszy dla naszego dziecka?

Czym zastąpić kaszki mleczne?

Większość kaszek dla dzieci dostępnych w sklepach zawiera w swoim składzie mleko. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ zdecydowana mniejszość dzieci cierpi na takie dolegliwości, jak na przykład nietolerancja laktozy. Wówczas spożywanie mleka i innych produktów zawierających laktozę jest niedopuszczalne, ponieważ może zakończyć się bardzo przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi dla naszego malucha. Na szczęście w sklepach dostępne są również zamienniki kaszek mlecznych, czyli takie produkty, które w swoim składzie nie zawierają mleka. Kaszki bezmleczne są w specjalny sposób oznaczane przez producenta na opakowaniach. Co istotne, nie różnią się smakiem od kaszek mlecznych. Do wielu dodawane są bardzo ciekawe dodatki, takie jak na przykład różnego rodzaju owoce. Warto zawsze zwracać uwagę dla dzieci w jakim wieku przeznaczona jest konkretna kaszka. Dla najmłodszych maluchów powinniśmy wybierać przede wszystkim produkty w jak najmniejszym stopniu przetworzone.

Kaszka ryżowa czy z glutenem?

Oprócz dylematu dotyczącego kaszek bezmlecznych i mlecznych, pojawia się także problem dotyczący wyboru kaszki pod kątem zawartości w niej glutenu. Układ pokarmowy naszego dziecka może nie radzić sobie z trawieniem glutenu. Wówczas należy z niego zrezygnować, wybierając takie kaszki, które nie zawierają tego składnika. Najbardziej popularnymi kaszkami bezglutenowymi są kaszka ryżowa czy też kukurydziana. Pamiętajmy jednak, że nie ma sensu ograniczać w diecie dziecka glutenu, jeśli nie stwierdzono u niego alergii. Produkty zbożowe bowiem (w większości zawierające gluten) powinny być wprowadzane do diety niemowlaka jako jedne z pierwszych. Są one bowiem produktami bardzo wartościowymi i sycącymi dla naszego dziecka. Dlatego też spokojnie możemy podawać naszemu maluchowi kaszki glutenowe, pamiętając oczywiście o tym, że przy każdym rozszerzaniu diety niemowlaka należy robić to stopniowo, podając dany składnik początkowo w bardzo małych ilościach. Oczywiście, jeśli naszemu zdrowemu dziecku najbardziej smakuje na przykład kaszka ryżowa, nie rezygnujmy z niej tylko dlatego, że nie ma ono alergii na gluten. Możemy łączyć w diecie malucha różnego rodzaju kaszki.