Kofta z jagnięciny

kofta przepis

Kofta składniki

  • 500 g chudej, mielonej jagnięciny
  • 12 – 15 listków świeżej mięty, drobno posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól morska

Kofta przepis

W dużej misce wyrabiamy razem jagnięcinę, miętę, kolendrę i kumin, na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny,

Po wyjęciu z lodówki, mięso dzielimy na 8 części.

Z każdej części formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy.

Tak przygotowane mięso nabijamy na długie wykałaczki (2 kawałki na wykałaczkę) i smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, przez 4 – 5 minut na każdej ze stron, w zależności od wielkości naszych koft. Kofty powinny być złoto – brązowe i dokładnie upieczone.

Serwujemy z białym ryżem, sałatą z pomidorami i oliwkami i

kofta przepis