Kofta składniki
- 500 g chudej, mielonej jagnięciny
- 12 – 15 listków świeżej mięty, drobno posiekanych
- 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól morska
Kofta przepis
W dużej misce wyrabiamy razem jagnięcinę, miętę, kolendrę i kumin, na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny,
Po wyjęciu z lodówki, mięso dzielimy na 8 części.
Z każdej części formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy.
Tak przygotowane mięso nabijamy na długie wykałaczki (2 kawałki na wykałaczkę) i smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, przez 4 – 5 minut na każdej ze stron, w zależności od wielkości naszych koft. Kofty powinny być złoto – brązowe i dokładnie upieczone.
Serwujemy z białym ryżem, sałatą z pomidorami i oliwkami i
kofta przepis