Kurczak na parze

Kurczak na parze

Kurczak na parze składniki

Marynata

  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoisin

Kurczak

  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 200 g groszku cukrowego
  • 2 średnie pak choi, tylko liście, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 100 g grzybów shiitake
  • 3 zielone cebulki, pokrojone
  • tajski makaron ryżowy i sos hoisin do serwowania

Kurczak na parze przepis

W małej szklance mieszamy razem imbir, sos sojowy, przyprawę 5 smaków i sos hoisin.

Pokrojonego kurczaka, przekładamy do miski, zalewamy marynatą, dodajemy skrobię kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Zamarynowanego kurczaka wyciągamy z lodówki, przekładamy na tackę parowaru (jedna warstwa), na kawałkach kurczaka układamy pokrojone grzyby shiitake.

Tackę umieszczamy w parowarze (kurczak nie powinien dotykać wody) i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy pak choi i zieloną cebulkę i gotujemy przez kolejne 5 minut.

Wyjmujemy danie z parowaru i rozdzielamy na głębokie talerze.

Serwujemy z tajskim makaronem ryżowym i dodatkową porcją sosu hoisin.