Kurczak na parze składniki
Marynata
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu hoisin
Kurczak
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 200 g groszku cukrowego
- 2 średnie pak choi, tylko liście, pokrojone na mniejsze kawałki
- 100 g grzybów shiitake
- 3 zielone cebulki, pokrojone
- tajski makaron ryżowy i sos hoisin do serwowania
Kurczak na parze przepis
W małej szklance mieszamy razem imbir, sos sojowy, przyprawę 5 smaków i sos hoisin.
Pokrojonego kurczaka, przekładamy do miski, zalewamy marynatą, dodajemy skrobię kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Zamarynowanego kurczaka wyciągamy z lodówki, przekładamy na tackę parowaru (jedna warstwa), na kawałkach kurczaka układamy pokrojone grzyby shiitake.
Tackę umieszczamy w parowarze (kurczak nie powinien dotykać wody) i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy pak choi i zieloną cebulkę i gotujemy przez kolejne 5 minut.
Wyjmujemy danie z parowaru i rozdzielamy na głębokie talerze.
Serwujemy z tajskim makaronem ryżowym i dodatkową porcją sosu hoisin.