Kurczak w cieście francuskim składniki
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 100 g sera mozzarella, pokrojonego w drobną kostkę
- 150 g suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy i posiekanych
- 1 pęczek bazylii, posiekany
- 300 g ciasta francuskiego, rozwałkowanego
- 1 jajko, roztrzepane
- Sól morska i świeżo zmielony pieprz
Kurczak w cieście francuskim przepis
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem).
W misce mieszamy razem ser, bazylię i suszone pomidory, doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Piersi z kurczaka lekko solimy.
W każdej z piersi wycinamy z boku sporą kieszonkę, którą napełniamy przygotowanym farszem.
Rozwałkowane ciasto przecinamy na pół, na każdej z połówek układamy nafaszerowaną pierś z kurczaka.
Ciasto zamykamy i zlepiamy bok za pomocą widelca lub palców. Górę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku przez 40 – 45 minut aż ciasto wyrośnie i stanie się złote.
Serwujemy z sałatą z rukoli i pomidorów.