Kurczak w cieście francuskim

kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim składniki

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 100 g sera mozzarella, pokrojonego w drobną kostkę
  • 150 g suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy i posiekanych
  • 1 pęczek bazylii, posiekany
  • 300 g ciasta francuskiego, rozwałkowanego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • Sól morska i świeżo zmielony pieprz

Kurczak w cieście francuskim przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem).

W misce mieszamy razem ser, bazylię i suszone pomidory, doprawiamy lekko solą i pieprzem.

Piersi z kurczaka lekko solimy.

W każdej z piersi wycinamy z boku sporą kieszonkę, którą napełniamy przygotowanym farszem.

Rozwałkowane ciasto przecinamy na pół, na każdej z połówek układamy nafaszerowaną pierś z kurczaka.

Ciasto zamykamy i zlepiamy bok za pomocą widelca lub palców. Górę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku przez 40 – 45 minut aż ciasto wyrośnie i stanie się złote.

Serwujemy z sałatą z rukoli i pomidorów.