Łosoś w chrupiącej, kokosowej panierce

Łosoś komponuje się idealnie z wieloma składnikami, które nie są wcale tak oczywiste. Doskonałym przykładem są wiórki kokosowe, sprawdzające się świetnie jako panierka. Jak przygotować łososia w kokosowej, aromatycznej wersji? Poznaj prosty przepis na to danie.

Jak przygotować łososia w panierce kokosowej?

Składniki na łososia w kokosowej panierce:

  • 300 g filetu z łososia,
  • 30 g wiórków kokosowych,
  • 15 ml soku z limonki,
  • 10 ml oleju kokosowego,
  • 10 ml oliwy,
  • 5 ml miodu,
  • mielony imbir,
  • papryka chili,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Umyj i osusz łososia, a następnie dopraw solą i pieprzem. Zamarynuj w soku z limonki, imbirze, miodzie, oliwie i ostrej papryce przez co najmniej kilkadziesiąt minut. Obtocz łososia w wiórkach kokosowych i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Więcej przepisów na łososia w nietypowych odsłonach znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.

Jak podawać łososia w panierce kokosowej?

Łosoś w panierce kokosowej komponuje się doskonale również z wieloma innymi dodatkami. Warto podawać go m.in. z ryżem oraz warzywami gotowanymi w sposób tradycyjny lub na parze. Łosoś w dowolnej odsłonie pasuje doskonale również do koperku i sosu śmietanowego. Sprawdzi się świetnie także w połączeniu z sosem z żurawiny, który przełamie delikatny smak ryby i nada jej ciekawszy charakter.

Łososia w takiej odsłonie można podawać również z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. To świetny wybór latem, gdy w ogrodzie pojawiają się smaczne rośliny. Ryba może być głównym, najważniejszym elementem całego dania. Istnieje więc opcja zrezygnowania z frytek czy ryżu, zastępując je większą ilością warzyw.

Łososia można podawać na wiele różnych sposobów. Jeśli szukasz inspiracji do stworzenia nowych, smacznych dań, odwiedź stronę http://mowisalmon.pl/przepisy. Znajdziesz tam ciekawe pomysły, które sprawdzą się doskonale zarówno jako potrawy obiadowe, jak i śniadania czy nawet przystawki.