Środek lata i temperatury przekraczające 30 stopni Celsjusza to idealna okazja, by relaksując się w ogródku lub nad przydomowym basenem, zjeść coś pysznego, słodkiego a jednocześnie chłodzącego. Oto nasza propozycja, jak wykorzystać miodziak orzechowy w letnim deserze. Rękawy do góry i przyrządzamy! Będzie pysznie!
Dlaczego miodziak orzechowy?
Miodziak orzechowy to pełen smaku baton ziarnisty, który produkowany jest pod czujnym okiem znawców piekarnictwa. Wypieka się go z najlepszych ziaren: słonecznika, sezamu i orzechów arachidowych. Ten smakowity, idealnie skomponowany batonik zaspokoi ochotę na słodkie nawet u największych łakomczuchów. Zdradzimy Wam w sekrecie, że ta pyszna przekąska jest odpowiednia dla wegetarian.
Truskawkowy zawrót głowy
To już ostatni moment, by kupić na straganach nasze polskie, lokalne truskawki. Co z nich zrobić, gdy ryż z truskawkami i koktajle już nam się przejadły? Nasza propozycja to jogurtowiec na spodzie z miodziaka orzechowego. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, a zimny, wyjęty z lodówki w upalny dzień kawałek – mniam! Idealny do popołudniowej kawy. Zatem zaczynamy!
Składniki na jogurtowiec:
- 5 batonów Miodziak Orzechowy Galicia
- ¾ kostki masła
- 3 duże jogurty naturalne
- Cukier lub erytrytol
- Truskawki – 750 gram
- Żelatyna spożywcza
Przygotowanie naszego jogurtowca:
Pokruszcie na wiór kupione batony ziarniste Miodziak Orzechowy i tak przygotowaną „mąkę” zmieszajcie z rozpuszczonym i wystudzonym masłem. Przygotowaną masą wyłóżcie spód tortownicy i odłóżcie ją do lodówki, by masło zrobiło się twarde. Truskawki zblendujcie z jogurtem i erytrytolem, dzięki któremu wasz deser będzie mniej kaloryczny i lżejszy. Erytrytol nie ma kalorii. Jeśli nie zależy Wam na tym, by deser był fit, z powodzeniem możecie zastąpić go zwykłym, białym cukrem. Do przygotowanej masy dodajcie rozpuszczoną wcześniej, według instrukcji na opakowaniu, żelatynę. Przygotowaną masę wylejcie na spód z batoników Miodziak Orzechowy i odłóżcie do lodówki, aż masa stężeje. Po kilku godzinach, pyszny, słodki, ale nie ciężki deser, będzie gotowy do spożycia.