Mule w winie składniki
- 800 g świeżych muli
- 250 ml wytrawnego, białego wina (dobrego gatunku)
- 2 szalotki, posiekane
- 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek zielonej pietruszki, posiekanej
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Mule w winie przepis
Mule moczymy w zimnej wodzie przez około 20 minut, następnie dokładnie myjemy sczoteczką, usuwając wszelkie narośla i „brody”, czyli zwisające z muszli kłaczki. Wszystkie uszkodzone i obtłuczone muszle wyrzucamy.
Jeżeli któreś z muszli są otwarte, to stukamy nimi lekko w blat, jeśli w ciągu kilku minut się nie zamkną, to również je wyrzucamy.
W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotki i czosnek, podsmażamy przez 2 – 3 minuty, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wkładamy mule, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 5 – 6 minut, potrząsając garnkiem od czasu do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą.
Jeżeli któraś z muszli pozostała zamknięta, to na wszelki wypadek wyrzucamy ją, mogła być nieświeża.
Przekładamy na talerze, polewamy sosem z garnka i posypujemy zieloną pietruszką.
Serwujemy ze świeżo upieczoną bagietką czosnkową.