Mule w winie

Mule w winie składniki

  • 800 g świeżych muli
  • 250 ml wytrawnego, białego wina (dobrego gatunku)
  • 2 szalotki, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek zielonej pietruszki, posiekanej
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Mule w winie przepis

Mule moczymy w zimnej wodzie przez około 20 minut, następnie dokładnie myjemy sczoteczką, usuwając wszelkie narośla i „brody”, czyli zwisające z muszli kłaczki. Wszystkie uszkodzone i obtłuczone muszle wyrzucamy.

Jeżeli któreś z muszli są otwarte, to stukamy nimi lekko w blat, jeśli w ciągu kilku minut się nie zamkną, to również je wyrzucamy.

W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotki i czosnek, podsmażamy przez 2 – 3 minuty, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wkładamy mule, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 5 – 6 minut, potrząsając garnkiem od czasu do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą.

Jeżeli któraś z muszli pozostała zamknięta, to na wszelki wypadek wyrzucamy ją, mogła być nieświeża.

Przekładamy na talerze, polewamy sosem z garnka i posypujemy zieloną pietruszką.

Serwujemy ze świeżo upieczoną bagietką czosnkową.