Najczęstsze błędy podczas organizowania imprezy firmowej

catering dla firm - Najczęstsze błędy podczas organizowania imprezy firmowej

Impreza firmowa może być bardzo przyjemna, pod warunkiem że jest dobrze przygotowana i wszystkie kwestie zostały zaplanowane i przewidziane z wyprzedzeniem. Trzeba dodać, że bardzo łatwo popełnić błąd, a brak dbałości o jeden szczegół może przyczynić się do zrujnowania całego popołudnia/wieczoru.

Organizacja imprezy przez niewłaściwe, niedoświadczone osoby

Mogłoby się wydawać, że organizacja imprezy to bułka z masłem. Nic bardziej mylnego. W trakcie przygotowania spotkania w gronie kontrahentów, pracowników czy potencjalnych klientów trzeba wykazać się wyjątkowymi umiejętnościami logicznymi, przewidywalnością i dbałością o każdy szczegół. Nie wystarczy catering dla firm, ustawienie stołów i wysłanie zaproszeń.

Zapraszając gości, trzeba zadbać o nocleg, atrakcje, upewnić się, że serwowane będą różnorodne posiłki oraz trunki. Należy upewnić się, że informacja o planowanym wydarzeniu dotrze do wszystkich osób odpowiednio wcześnie. To ogrom pracy, której nie ogarnie przeciętny pracownik. Z tego względu bardzo ważne jest skorzystanie z pomocy doświadczonych firm eventowych. Zadbają o catering dla firm i inne szczegóły, gdyż pracownik administracji czy nawet bardzo bystra sekretarka nie będzie w stanie zrobić tego tak samo dobrze, jak grupa specjalistów z wieloletnim doświadczeniem. Firmy eventowe zadbają nie tylko o każdy szczegół, ale doradzą, jaki scenariusz sprawdzi się najlepiej, wskażą, jak zapobiegać sytuacjom kryzysowym i ile jedzenia oraz picia trzeba zamówić.

Zły termin imprezy

Termin imprezy nie powinien kolidować z innymi planami zaproszonych osób. Nie warto urządzać spotkań firmowych w trakcie weekendów, gdyż pracownicy zajmują się wtedy dziećmi, chcą spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi, a kolegów z pracy, kontrahentów i pracodawcę oglądać raczej od poniedziałku do piątku. Jeżeli termin będzie uwzględniał życie prywatne uczestników i nie będzie kolidował z ich planami, frekwencja będzie znacznie wyższa.

Atrakcje niedopasowane do wieku i zainteresowań uczestników

Impreza firmowa to nie tylko jedzenie i picie czy rozmowy. Organizatorzy muszą zadbać także o szereg atrakcji dla gości, a scenariusz musi pasować do wieku i specyfiki zaproszonej grupy. Jeżeli uczestnicy mają ponad 50 lat, to świetnym pomysłem jest zaproszenie grupy kabaretowej, a dla młodego zespołu, czyli uczestników w wieku 20,30 lat silent disco czy inny występ, a także ruchowe atrakcje przyniosą doskonałe efekty.

Kiepski catering dla firm

Jedzenie stanowi jeden z najważniejszych elementów każdej imprezy firmowej. Zaproszeni goście oczekują smacznych potraw, dobrych trunków i wystarczających ilości. Catering dla firm musi spełnić wysokie oczekiwania. Trzeba zadbać o posiłki dla osób, które nie jedzą mięsa, glutenu albo nabiału. Jeżeli impreza jest organizowana przez firmę eventową, doradzi ona, jakie dania sprawdzą się najlepiej i jakie ilości zamówić, żeby nikt nie wyszedł z imprezy głodny, a stoły były cały czas zapełnione bez zbędnego marnotrawstwa.