Włosi uwielbiają makaron. Wobec tego powstało wiele różnorodnych odmian, z których stworzyć można rozmaite dania. Zapewne trudno wymienić je wszystkie, ale czy znasz te najpopularniejsze? Będziesz mógł to sprawdzić w poniższym artykule. Wymienimy w nim najpopularniejsze rodzaje włoskich makaronów i odpowiemy na pytanie o to, za co ludzie je kochają.
Za co ludzie kochają włoskie makarony?
Makaron we Włoszech to domena tamtejszej kuchni. Dlatego też stanowi podstawę wielu dań. Czy wiesz jednak, że włoskie makarony są uwielbiane nie tylko przez swoich rodaków, ale również ludność na całym świecie? To dlatego, że charakteryzują się wysoką jakością. Mają prosty i przejrzysty skład, który najczęściej składa się tylko z mąki, wody i jajek. Taki produkt ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Pozytywnie oddziałuje także na smak przyrządzanej potrawy.
Najpopularniejsze rodzaje włoskich makaronów
Trudno wymienić wszystkie rodzaje włoskich makaronów. To dlatego, że ich ilość szacuje się na ponad 300. Niektóre z nich są jednak szczególnie popularne. To właśnie na nich chcielibyśmy skupić się w dzisiejszym artykule. Poszczególne odmiany różnią się od siebie kształtem, smakiem, a niekiedy też kolorem.
Spaghetti
Ten rodzaj włoskiego makaronu zna zapewne niemal każdy. Są to sznurki o różnej długości, które wykorzystuje się do przyrządzania dania o tej samej nazwie. Ten włoski makaron jest idealny do sosów, takich jak bolognese, neapolitański czy carbonara. Nie oznacza to jednak, że jest to jego jedyne zastosowanie. Dobrze komponuje się też z samą oliwą i czosnkiem oraz z dodatkiem sera Pecorino Romano. Makaron spaghetti wykonuje się zazwyczaj z mąki pszennej, chociaż spotyka się również inne warianty z mąk smakowych.
Tagliatelle
Makaron tagliatelle ma kształt długich i płaskich wstążek. Ze względu na swoją formę jest więc częstym zamiennikiem makaronu spaghetti. Dodaje się go do różnego rodzaju potraw i sosów. Najlepiej jednak sprawdza się z tymi o gęstszej konsystencji. Ten rodzaj występuje w kolorze żółtym i zielonym. Dostępne są również różne warianty grubości i długości.
Penne
Kolejnym popularnym włoskim makaronem jest penne. Są to rurki ścinane po skosie. Mogą być gładkie lub karbowane. Ich kształt pozwala im wchłaniać dużo sosu, który może wchodzić w środek makaronu. Najczęściej używa się go do zapiekanek, zup, sałatek, pesto lub owoców morza.
Fusilli
Makaron fusilli w Polsce nazywany jest po prostu świderkami. Najczęściej wykonuje się go z pszenicy durum. Spotkać można jednak również inne odmiany z mąki razowej lub wzbogacone takimi składnikami jak szpinak czy pomidory. Zmieniają one nie tylko smak, ale również kolor makaronu. Do fusilli dobrze przyczepiają się sosy. Włosi stosują go więc do sosów mięsnych, serowych, zup, sałatek i dań głównych.
Lasagne
Włoski makaron lasagne to szerokie, długie i płaskie płaty w kształcie prostokątów. Forma ta jest idealna do rozmaitych zapiekanek.
Farfalle
Farfalle to makaron w kształcie kokardki. Stosuje się go do zapiekanek, sosów i zup.
Conchiglioni
Conchiglioni przypomina muszelki. Kształt ten w środku łatwo wypełnia się farszem, dlatego też znalazł swoje zastosowanie jako jeden ze składników zapiekanek z serem i sosem. Często dodaje się go również do zup i sałatek. Jest to bardzo uniwersalna odmiana.
W naszym kraju rzadko zwracamy uwagę na rodzaj makaronu. Jest to niestety duży błąd. Okazuje się bowiem, że może on wpływać na smak potrawy – warto mieć go zatem na uwadze.