Niebezpieczeństwa związane z dietą wegańską – zagrożenie dla zdrowia!

Jeśli przestrzegasz diety wegańskiej, oznacza to, że jesz tylko żywność bez białka zwierzęcego. Jest to zatem znacznie szersze niż w przypadku wegetarian, którzy mają znacznie mniej problemów zdrowotnych niż weganie.
Wiele osób wybiera tę opcję z różnych powodów, w tym w celu zachowania życia i dobrostanu zwierząt.

Jest to jednak dieta, która stanowi pewne zagrożenie dla zdrowia. Oto szczegóły.

Ryzyko niedoborów

Być może zdajesz sobie sprawę, że dieta czysto roślinna prowadzi do różnego rodzaju braków i poważnych zakłóceń równowagi. Na przykład weganie mają bardzo niski poziom żelaza. Mają tylko 20 nanogramów na mililitr krwi. To znaczy, że produkty roślinne nie są bogate w ten pierwiastek mineralny. Ten ostatni jest jednak niezbędny do rozwoju kości.

Ponadto specjaliści od żywienia i zdrowia zauważają, że nastolatki stosujące dietę wegańską często cierpią z powodu ogólnego zmęczenia. Ryzyko to pojawia się po trzech miesiącach przyjmowania diety bezmięsnej. Stanowi to zagrożenie, szczególnie dla tych, którzy nie są w stanie prawidłowo wchłonąć żelaza z produktów roślinnych. Jednak ludzie, którzy potrafią to zrobić, są bardzo rzadcy.

Ponadto, jeśli jesz tylko produkty roślinne przez długi czas, nawet jeśli są to dobre warzywa, takie jak orkisz , ryzykujesz niedobór wapnia. Ten składnik odżywczy zwykle znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jest niezbędny do tworzenia kości u osób w wieku od 0 do 20 lat. Rzeczywiście, dieta wegańska stanowi zagrożenie dla wzrostu i zdrowia dzieci i młodzieży. Ryzyko złamania będzie nawet nieuniknione, gdy będą dorosli.

Wreszcie, inne składniki odżywcze nie mogą istnieć w pokarmach roślinnych. Witamina B12 jest jedną z nich. Jest to jednak konieczne dla rozwoju mózgowego, poznawczego i neurologicznego. Jeśli twoje dziecko nie przyjmuje żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, ryzykuje niedobór tego składnika odżywczego, z wyjątkiem na przykład poprzez spożywanie suplementów diety. To samo dotyczy DHA, który jest kwasem tłuszczowym niezbędnym do wzrostu i zdrowia dzieci. Można go znaleźć obficie w rybach.

Ryzyko zaburzeń jelitowych

Ryzyko zaburzeń jelitowych lub asymilacji jest kolejnym zagrożeniem diety wegańskiej. Ciało ludzkie często może mieć trudności z przejściem z jednej diety na drugą. Przewód pokarmowy może nie być gotowy do przystosowania się do diety roślinnej. Ponieważ twoje ciało jest przyzwyczajone do białek zwierzęcych, zmuszenie go do poddania się białkom roślinnym powoduje ten problem zaburzeń trawienia.

Ponadto niektóre osoby nie tolerują cukrów znajdujących się w wielu produktach roślinnych. Dotyczą one miodu, zbóż, pączkówkowatych i owoców, takich jak gruszki, melony i wiśnie. Początkowo są słabo wchłaniane przez organizm, w wyniku czego będą fermentować w przewodzie pokarmowym. To powoduje wzdęcia, bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę i zaparcia. Ryzyko doprowadzi nawet do zespołu jelita drażliwego.

Zagrożenie dla zdrowia dzieci

Zdrowie dziecka pozostaje wrażliwe na dietę wegańską. Niebezpieczeństwo jest bliskie. To może być śmiertelne. W 2018 r. Różne przypadki śmierci niemowląt były na przykład spowodowane dietą bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Większość dzieci karmionych wyłącznie mlekiem roślinnym nie może przeżyć.

W rzeczywistości żywność pochodzenia roślinnego nie wystarcza do rozwoju i wzrostu ciał dzieci. Mogą być bogate w niektóre składniki odżywcze, ale bardzo ubogie w inne podstawowe i niezbędne pierwiastki. Rodzice, którzy ignorują to niebezpieczeństwo, mogą ryzykować życie swoich dzieci. W niektórych przypadkach dziecko może przeżyć, ale niepełnosprawność fizjonomiczna i poznawcza jest nieunikniona.

Niebezpieczeństwo dla kobiet w ciąży

Jak już wiesz, kobieta w ciąży musi przestrzegać zbilansowanej diety, aby prawidłowo karmić dziecko piersią. Jeśli zatem jest zadowolona z diety roślinnej, niebezpieczeństwa są nieuchronne. Zła konsekwencja niedoboru żelaza jest jedną z nich. To samo dotyczy braku innych składników odżywczych niezbędnych do rozwoju i wzrostu płodu.

Rozwiązanie: przed zmianą diety skonsultuj się ze specjalistą

W obliczu różnych zagrożeń związanych z dietą wegańską eksperci w dziedzinie zdrowia i dobrego samopoczucia oferują odpowiednie rozwiązania. Działają szczególnie w konkretnym przypadku. To ostatnie dotyczy zmiany reżimu. Jest to sytuacja, której nie należy lekceważyć. Aby to zrobić, musisz zasięgnąć porady dietetyka. Następnie zaleci skonsultowanie się z lekarzem, który zadecyduje, czy twoje ciało popiera tę zmianę diety.

Ponadto lekarz specjalista jest lepiej przygotowany do oferowania suplementów diety, aby uniknąć wcześniejszych braków. Na przykład może przepisać pokarmy bogate w białko zwierzęce, witaminę B12, żelazo itp.

Wreszcie dietetycy sugerują przestrzeganie zbilansowanej diety wegańskiej. Zapraszają ich na śniadanie na owsiankę z płatków owsianych. Nie zapomnij również o suszonych owocach zawierających kwasy omega-3, białka, minerały i inne niezbędne składniki odżywcze. Ten rodzaj żywności jest również bogaty w witaminy B1 i B6, błonnik itp.

Jeśli chodzi o lunch, dietetycy zalecają weganom mieszanie roślin strączkowych i płatków zbożowych z dodatkiem przyprawy, takiej jak czarny bez, w postaci kwiatu. Te dwa rodzaje składników stanowią lepszą kombinację, która zrekompensuje brak niektórych składników odżywczych w diecie wegańskiej. Są bogate w aminokwasy.

Aby ograniczyć ryzyko diety wegańskiej, musisz ściśle współpracować z lekarzem i dietetykiem. Role tych dwóch specjalistów się uzupełniają. Dotyczą monitorowania zdrowia i diety. Powierzając im swój plan zmiany planu, nie ryzykujesz. Twoje cele również zostaną osiągnięte. Rzeczywiście konieczne jest działanie w ramach profesjonalnych, aby uniknąć zagrożeń zarówno dla zdrowia dziecka, jak i dla własnego dobra.