Oczyszczanie organizmu z toksyn – co warto jeść?

Włącz detoksykację do swojej codziennej diety – niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć , poczuć większą energię , poprawić cerę lub poprawić nastrój – a te składniki pozwolą Ci wrócić do formy.

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Cytryny

Przyspiesz trawienie, stymulując uwalnianie enzymów i witaminy C znajdującej się w cytrynach. Ten orzeźwiający owoc przekształca toksyny w rozpuszczalną w wodzie formę, którą można łatwo usunąć z organizmu i pomaga stymulować wątrobę i oczyszczać krew. Świeży sok z cytryny zawiera ponad 20 związków przeciwnowotworowych i pomaga zrównoważyć poziom pH organizmu.

Rukiew

wodna Rukiew wodna jest doskonałym pokarmem poprawiającym zdrowie i oczyszczającym organizm z toksyn. Jej liście są wypełnione istotnymi odtruwającymi substancjami odżywczymi, w tym kilkoma witaminami z grupy B, cynkiem, potasem, witaminą E i witaminą C. Ma również naturalne właściwości moczopędne, które pomagają wypłukać toksyny z organizmu. Włącz go do swojej diety, dodając garść rzeżuchy do sałatek, zup i kanapek.

Jagody

Te pyszne jagody zawierają naturalną aspirynę, która pomaga złagodzić niszczące tkanki skutki przewlekłego stanu zapalnego, jednocześnie zmniejszając ból, a także mają właściwości przeciwwirusowe i są wypełnione silnie odtruwającymi fitoskładnikami zwanymi proantocyjanidynami.

Buraki

Niesamowite źródło zdrowych składników odżywczych i minerałów, buraki są doskonałymi środkami do zwalczania infekcji, a także do oczyszczania krwi i wątroby. Pomagają również zwiększyć pobór tlenu przez komórki, dzięki czemu są doskonałymi środkami do ogólnego oczyszczania organizmu. Piecz z innymi warzywami.

Karczoch

Jeśli nadużywałeś tłustych potraw i alkoholu, dodawanie do posiłków liści karczocha zwyczajnego na parze to świetny sposób, aby pomóc organizmowi wrócić na właściwe tory. Karczochy są bogate w przeciwutleniacze i błonnik, a także pomagają organizmowi trawić tłuste potrawy, a także poprawiają funkcje wątroby – głównego narzędzia organizmu do walki z toksynami.

Kapusta

Kapusta oczyszcza przewód pokarmowy i działa kojąco na żołądek. Zawiera również liczne związki przeciwnowotworowe i przeciwutleniające oraz pomaga wątrobie rozkładać nadmiar hormonów.

Żurawina

Mają silne antybiotyki i substancje przeciwwirusowe, które pomagają organizmowi w usuwaniu szkodliwych bakterii i wirusów z dróg moczowych.

Siemię lniane i olej lniany

Obciążone niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, szczególnie omega-3, są niezbędne do wielu funkcji oczyszczających i utrzymania zdrowego układu odpornościowego.

Czosnek

Świeży czosnek ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające, które pomagają odtruć organizm ze szkodliwych substancji, zwłaszcza z krwi i jelit. Najlepiej jednak jeść na surowo, więc rozgnieć trochę i dodaj do sosu sałatkowego lub natrzyj tosty i podawaj ze świeżym pomidorem, oliwą z oliwek i szczyptą soli, jak po Katalonii.

Ciemna zieleń liściasta

Zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, boćwina i szpinak, pomagają organizmowi pozbyć się toksyn środowiskowych, takich jak smog i herbicydy, i są łatwe do włączenia do diety – jedz je na surowo w sałatce, dodaj do bulionu, dodaj do soków lub podsmaż je dotykiem oliwy z oliwek.