Owocowe tartaletki składniki
Kruche ciasto
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
- 3 – 4 łyżki zimnej wody
Creme patissiere
- 300 ml mleka 2%
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 100g cukru do wypieków (drobnego)
Tartaletki
- Dowolne świeże owoce (truskawki, jeżyny, winogrona etc.)
Ciasto na tartaletki przepis
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy masło.
- Mieszamy masło z mąką starając się je wetrzeć w mąkę, tak aby ciasto swoją konsystencją zaczęło przypominać grubo startą bułkę. Powinniśmy zrobić to szybko, ciasto powinno zostać zimne.
- Powoli dodajemy wodę i całość siekamy i mieszamy za pomocą zimnego noża, aż się połączy.
- Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Wałkujemy na 3 mm grubości placek.
Krem do tarty (creme patissiere)
- W garnku podgrzewamy mleko razem z laską wanilii, tak aby zaczęło lekko parować. Nie doprowadzamy do wrzenia.
- W dużej misce ucieramy na jednolitą masę żółtka i cukier, dodaje mąkę, mieszamy aż wszystkie produkty dokładnie się połączą.
- Wyjmujemy laskę wanilii z mleka, powoli przelewamy mleko do miski, ciągle mieszając.
- Kiedy wszystkie produkty są dokładnie zmieszane, przelewamy masę z powrotem do garnka, doprowadzamy do wrzenia (na nie za dużym ogniu), cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
- Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Tartaletki
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem)
- Wykładamy foremki do tarty, rozwałkowanym ciastem, dna nakłuwamy lekko widelcem, wkładamy do piekarnika i pieczemy „na ślepo” (wyłożone papierem do pieczenia i kulkami ceramicznymi) przez 12 minut.
- Usuwamy kulki ceramiczne i papier, pieczemy przez następne 12 minut, aż tarta upiecze się „na złoto”.
- Wyjmujemy tartaletki, pozostawiamy do ostygnięcia.
- Kiedy tartaletki są zimne, dodajemy do nich przygotowany wcześniej krem, rozprowadzając równomiernie, na wierchu układamy pokrojone, świeże owoce.
- Serwujemy.