Owocowe tartaletki

tartaletki owocowe

Owocowe tartaletki składniki

Kruche ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
  • 3 – 4 łyżki zimnej wody

Creme patissiere

  • 300 ml mleka 2%
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 100g cukru do wypieków (drobnego)
Tartaletki
  • Dowolne świeże owoce (truskawki, jeżyny, winogrona etc.)

Ciasto na tartaletki przepis

  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy masło.
  • Mieszamy masło z mąką starając się je wetrzeć w mąkę, tak aby ciasto swoją konsystencją zaczęło przypominać grubo startą bułkę. Powinniśmy zrobić to szybko, ciasto powinno zostać zimne.
  • Powoli dodajemy wodę i całość siekamy i mieszamy za pomocą zimnego noża, aż się połączy.
  • Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Wałkujemy na 3 mm grubości placek.

Krem do tarty (creme patissiere)

  • W garnku podgrzewamy mleko razem z laską wanilii, tak aby zaczęło lekko parować. Nie doprowadzamy do wrzenia.
  • W dużej misce ucieramy na jednolitą masę żółtka i cukier, dodaje mąkę, mieszamy aż wszystkie produkty dokładnie się połączą.
  • Wyjmujemy laskę wanilii z mleka, powoli przelewamy mleko do miski, ciągle mieszając.
  • Kiedy wszystkie produkty są dokładnie zmieszane, przelewamy masę z powrotem do garnka, doprowadzamy do wrzenia (na nie za dużym ogniu), cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
  • Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.

Tartaletki

  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem)
  • Wykładamy foremki do tarty, rozwałkowanym ciastem, dna nakłuwamy lekko widelcem, wkładamy do piekarnika i pieczemy „na ślepo” (wyłożone papierem do pieczenia i kulkami ceramicznymi) przez 12 minut.
  • Usuwamy kulki ceramiczne i papier, pieczemy przez następne 12 minut, aż tarta upiecze się „na złoto”.
  • Wyjmujemy tartaletki, pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Kiedy tartaletki są zimne, dodajemy do nich przygotowany wcześniej krem, rozprowadzając równomiernie, na wierchu układamy pokrojone, świeże owoce.
  • Serwujemy.