Marynata do pieczonych żeberek
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
Żeberka pieczone
- 800 g żeberek wieprzowych, pociętych na kawałki
- 8 – 10 ząbków czosnku
- 4 łyżki sosu BBQ Jack Daniels
- i gotowana zielona fasolka do serwowania
Przepisy na żeberka pieczone
Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w dużej szklance.
Przygotowujemy żeberka, usuwamy nadmiar tłuszczu, a następnie tniemy na kawałki (jeden kawałek powinien mieć jedną kość).
Układamy żeberka w dużym naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą, mieszamy, tak aby marynata pokryła dokładnie całość mięsa. Naczynie przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (150°C z termoobiegiem).
Wyjmujemy żeberka z lodówki, układamy na nich ząbki czosnku, naczynie przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy w piekarniku przez ok. 2 godziny, przewracając raz podczas pieczenia.
Na finalne 10 minut pieczenia zdejmujemy folię i podkręcamy temperaturę do 200°C (180°C z termoobiegiem).
Wyjmujemy, polewamy sosem Jack Daniels, serwujemy z pieczonymi słodkimi ziemniakami i gotowaną zieloną fasolką.