Pieczone żeberka

żeberka pieczone

Marynata do pieczonych żeberek

  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Żeberka pieczone

  • 800 g żeberek wieprzowych, pociętych na kawałki
  • 8 – 10 ząbków czosnku
  • 4 łyżki sosu BBQ Jack Daniels
  • i gotowana zielona fasolka do serwowania

Przepisy na żeberka pieczone

Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w dużej szklance.

Przygotowujemy żeberka, usuwamy nadmiar tłuszczu, a następnie tniemy na kawałki (jeden kawałek powinien mieć jedną kość).

Układamy żeberka w dużym naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą, mieszamy, tak aby marynata pokryła dokładnie całość mięsa. Naczynie przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (150°C z termoobiegiem).

Wyjmujemy żeberka z lodówki, układamy na nich ząbki czosnku, naczynie przykrywamy folią aluminiową.

Pieczemy w piekarniku przez ok. 2 godziny, przewracając raz podczas pieczenia.

Na finalne 10 minut pieczenia zdejmujemy folię i podkręcamy temperaturę do 200°C (180°C z termoobiegiem).

Wyjmujemy, polewamy sosem Jack Daniels, serwujemy z pieczonymi słodkimi ziemniakami i gotowaną zieloną fasolką.