Prosecco vs Champagne — czym się różnią?

Prosecco vs champagne - czym się różnią

Szampan to termin, który zazwyczaj stosowany jest wobec wszystkich win musujących, które można spotkać na sklepowych półkach. Szampanem określa się zarówno trunek za 5 zł jak i ten za 500 zł. Jednak w teorii sprawa ma się nieco inaczej. Czym tak naprawdę jest Champagne oraz co, oprócz smaku, wyróżnia go od cieszącego się wielkim uznaniem Prosecco?

Miejsce i sposób produkcji

Champagne produkowany jest metodą tradycyjną, zwaną także szampańską, która bazuje na procesie podwójnej fermentacji. Pierwsza z nich ma miejsce w kadziach (podobnie jak w przypadku win musujących), natomiast druga odbywa się w zamkniętej butelce oraz jej skutkiem jest powstanie bąbelków. Champagne jest winem musującym, które produkowane jest jedynie w Szampanii, że szczepów Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunler.
Prosecco natomiast jest produkowane metodą Charmata, określaną również „metodą Prosseco”. W przeciwieństwie do Champagne i innych trunków wytwarzanych metodą szampańską Prosecco nie jest poddawane procesowi fermentacji w butelce, a wyłącznie w kadziach, gdzie odbywa się zarówno pierwsza, jak i druga fermentacja. Kolejno jest ono przelewane do butelek pod dużym ciśnieniem (aby przeciwdziałać utlenieniu się bezcennych bąbelków). Prosecco produkowane jest głównie z regionu Veneto i Friuli. Powstaje ono ze szczepu Glera, określanego również jako Prosecco (jego zawartość w winie musi wynosić minimum 85%). Prawdziwe Prosecco jest zawsze białe, podawane w butelce zamkniętej korkiem.

Champagne vs Prosecco — ceny

Kupno prawdziwego Champagne lub Prosecco niejednokrotnie budzi wiele wątpliwości u osób nieobeznanych w temacie. Szukają oni pomocy w internecie, co można zauważyć po częstotliwości wyszukiwań w Google takich fraz, jak choćby „Prosecco cena za butelkę” czy „prawdziwy Champagne cena”. Warto wiedzieć, iż technika Charmata, przy pomocy której produkowane jest Prosecco, jest o wiele tańsza od techniki szampańskiej. W związku z powyższym wysokiej jakości prosecco można zakupić w znacznie niższej cenie niż wysokiej jakości Champagne. Ceny prawdziwego szampana w Polsce zaczynają się od kwoty 100 zł wzwyż za butelkę, natomiast dobre Prosecco można kupić już za 50 zł za butelkę. Nie poleca się sięgać po bardzo tanie wina musujące, gdyż zawarte w nich bąbelki nie powstały w wyniku naturalnej fermentacji, a jedynie są efektem wyliczonego mechanicznie CO2, które można bardzo łatwo i szybko wyczuć na podniebieniu, a w dodatku psuje ono cały urok picia win musujących.