Sałatka z sardynkami składniki
Dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sałatka z sardynkami
- 1 mała główka sałaty rzymskiej
- 1 puszka sardynek w oliwie (120 g), odsączonych z zalewy
- 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 1 duży pomidor malinowy, pokrojony w łódki
- 10 małych pomidorów (koktajlowych), przekrojonych na pół
- 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
- 20 czarnych, suszonych oliwek, przekrojonych na pół
- 1 czerwona papryka romano, pokrojona w krążki
- 1/2 długiego ogórka, pokrojonego w plastry
- 1/2 pęczka koperku, posiekanego
- 10 – 12 listków mięty, posiekanych
Sałatka z sardynkami przepis
Oliwę mieszamy w szklance z octem balsamicznym, miodem i musztardą na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie rwiemy palcami na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa i zioła przekładamy do dużej miski, wlewamy przygotowany wcześniej dressing i lekko mieszamy.
Sałatę rozdzielamy na dwa talerze, na górze układamy ser feta i rozdrobnione na mniejsze kawałki sardynki.
Serwujemy z bagietką zapiekaną z masłem czosnkowym.