Sałatka z sardynkami

Sałatka z sardynkami

Sałatka z sardynkami składniki

Dressing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Sałatka z sardynkami

  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • 1 puszka sardynek w oliwie (120 g), odsączonych z zalewy
  • 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1 duży pomidor malinowy, pokrojony w łódki
  • 10 małych pomidorów (koktajlowych), przekrojonych na pół
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
  • 20 czarnych, suszonych oliwek, przekrojonych na pół
  • 1 czerwona papryka romano, pokrojona w krążki
  • 1/2 długiego ogórka, pokrojonego w plastry
  • 1/2 pęczka koperku, posiekanego
  • 10 – 12 listków mięty, posiekanych

Sałatka z sardynkami przepis

Oliwę mieszamy w szklance z octem balsamicznym, miodem i musztardą na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie rwiemy palcami na mniejsze kawałki.

Wszystkie warzywa i zioła przekładamy do dużej miski, wlewamy przygotowany wcześniej dressing i lekko mieszamy.

Sałatę rozdzielamy na dwa talerze, na górze układamy ser feta i rozdrobnione na mniejsze kawałki sardynki.

Serwujemy z bagietką zapiekaną z masłem czosnkowym.