Śledzie ze śliwkami składniki
- 600 g śledzi w oleju a’la matias
- 3 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka
- 1 słoik śliwek w occie
- 250 ml majonezu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Śledzie ze śliwkami w occie przepis
Śledzie odsączmy z oleju i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski i zalewamy octem spod śliwek. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Wyjmujemy z lodówki, odlewamy zalewę i kroimy śledzie na mniejsze kawałki (2 cm szerokości).
Układamy warstwę śledzi w podłużnym naczyniu, na śledziach kładiemy piórka czerwonej cebuli. Cebulę obficie pieprzymy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na cebuli układamy wydrylowane i przekrojone na pół śliwki.
W naczyniu mieszamy majonez z jogurtem, kosztujemy i solimy do smaku, a następnie wylewamy na śledzie tak aby dokładnie przykryć wszystkie składnki.
Naczynie przykrywamy ponownie i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Na godzinę przed podaniem wyciągamy z lodówki, aby śledzie nie były zbyt zimne. Serwujemy z ciemnym pieczywem, najlepiej pumperniklem.