Smaki zimy — inspiracje kulinarne idealnie współgrające ze zmieniającą się aurą za oknem

Zima to pora roku, kiedy właściwa dieta pozwala uniknąć uczucie zmęczenia, stagnacji, a także zapobiec częstym chorobom i złemu samopoczuciu. Kluczowe znaczenie odkrywa dostarczenie wymaganej ilości kalorii, a także właściwych składników odżywczych. Wino Chardonnay czy inne gatunki serwowane do kolacji również mają korzystny wpływ na samopoczucie.

Kuchenne inspiracje na zimę

Właściwa dieta pozwala przede wszystkim dostarczyć wymaganej ilości kalorii, dzięki czemu metabolizm nie zwalnia, zagwarantowana jest właściwa termoregulacja oraz praca układu odpornościowego, organizm otrzymuje potrzebne witaminy oraz minerały. Kluczowe znaczenie odgrywa więc spożywanie właściwych produktów, bogatych w składniki odżywcze i regulatory. Najlepsze efekty przynosi spożywanie jedzenia rozgrzewającego. Przed wyjściem z domu o poranku zaleca się zjedzenie ciepłego śniadania oraz wypicie kubka gorącej herbaty albo kawy. Wino Chardonnay, Merlot, Syrah i inne mogą zostać zastąpione winem grzanym z dodatkiem cynamonu, goździków i pomarańczy, jednak nie jest to obowiązek.

Zimą należy spożywać przede wszystkim gorące zupy, szczególnie przygotowane na wywarze warzywnym albo rosole. Dodatek pełnowartościowych warzyw pozwoli nie tylko rozgrzać organizm, ale zapewnia także wymagane składniki odżywcze.

Wśród pożywnych, ciepłych dań warto wymienić gulasze oraz dania typu leczo, w którym dobrze doprawione i ugotowane mięso jest połączone z warzywami. Dania są serwowane z dodatkiem pieczywa albo innych sycących produktów.

Świetną propozycją są zapiekanki, w których warto połączyć białko, węglowodany i tłuszcze. Zapiekanka to nie tylko pełnowartościowy posiłek, ale także uczta dla kubków smakowych

Czego warto spróbować zimą?

Doskonałą propozycją jest zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym oraz prażonymi pestkami dyni — to gwarancja doskonałego smaku, zapewnienie wszystkich cennych składników odżywczych, a także gwarancja pożądanej sytości.

Drugą inspiracją jest pieczona brukselka z dodatkiem miodu i orzechów włoskich — warzywo bogate w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały zyskuje zupełnie nowy smak po dodaniu miodu i orzechów, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy kolacji.

Koktajle stanowią alternatywę dla tradycyjnych posiłków, które nie tylko sycą, ale zapewniają jakże pożądaną dawkę energii i dobre samopoczucie. Gdy temperatura za oknem spada i brakuje promieni słonecznych, do koktajlu warto dodać imbir oraz cynamon, które nie tylko pięknie pachną i smakują, ale równocześnie rozgrywają, pozwalają wzmocnić odporność organizmu i zapewniają energię.

Wino Chardonnay doskonale komponuje się z aromatycznymi deserami, wśród których trzeba wymienić tartę z karmelową polewą, stanowiącą połączenie kruchego ciasta ze słodkim nadzieniem i aromatyczną polewą — to doskonały deser na zimne, szare dni.