Sos hollandaise składniki
- 150 g masła
- 2 żółtka
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
- sól morska i biały pieprz lub pieprz cayenne
Sos hollandaise przepis
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnku gotujemy wodę, zmniejszamy ogień tak aby woda bardzo lekko się gotowała.
Żółtka umieszczamy w małej misce (powinna się zmieścić nad garnkiem z gotującą wodą), dodajemy sok z cytryny, łyżkę zimnej wody i mieszamy trzepaczką do połączenia.
W międzyczasie topimy masło w małym rondlu, klarujemy je, czyli zbieramy całą białą pianę z góry.
Miskę z żółtakami umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą i ubijamy przez 3 – 4 minuty, aż masa stanie się gęsta i jasna.
Zdejmujemy znad garnka i zaczynamy dodawać masło (powinno być gorące), łyżka po łyżce, cały czas mieszając trzepaczką. Kolejną łyżkę masła dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia porcja jest dokładnie wymieszana. Kontynuujemy, aż do zużycia całego masła. Jeżeli sos staje się zbyt gęsty można dodać odrobinę wody lub ponownie umieścić miskę nad parującym garnkiem.
Doprawiamy solą i odrobiną białego pieprzu lub pieprzu cayenne.