Spaghetti z pesto składniki
- 350 g świeżego, jajecznego spaghetti
- 1 duży pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 70 g orzechów włoskich
- 30 ml oliwy z oliwek
- 50 g tartego parmezanu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Spaghetti z pesto przepis
Bazylię myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odkładamy kilka małych liści do dekoracji.
Pozostałą bazylię umieszczamy w małej misce lub misie robota kuchennego.
Dodajemy orzechy, czosnek i parmezan, miksujemy blenderem lub w robocie kuchennym do rozdrobnienia. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
Przekładamy na głębokie talerze, dekorujemy małymi listkami bazylii i posiekanymi orzechami i serwujemy.