Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto składniki

  • 350 g świeżego, jajecznego spaghetti
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g orzechów włoskich
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Spaghetti z pesto przepis

Bazylię myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odkładamy kilka małych liści do dekoracji.

Pozostałą bazylię umieszczamy w małej misce lub misie robota kuchennego.

Dodajemy orzechy, czosnek i parmezan, miksujemy blenderem lub w robocie kuchennym do rozdrobnienia. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.

Przekładamy na głębokie talerze, dekorujemy małymi listkami bazylii i posiekanymi orzechami i serwujemy.