Przepis na tortellini w sosie śmietanowo-serowym
Składniki na tortellini w sosie śmietanowo-serowym
- 500 g tortellini
- 5 l osolonej wodv
- 5 łvżek oleju
- 1 cebula (ok. 50 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l słodkiej śmietanki
- 50 g parmezanu
- 1 gałązka bazylii
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Do tego sałatka z pomidorów z bazylią:
- 500 g pomidorów
- 4 gałązki bazylii
- 1ząbek czosnku
- 2-3 łyżki octu
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
Jak zrobić tortellini w sosie śmietanowo-serowym?
Tortellini:
1. Cebulę i ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę.
2. Zetrzeć parmezan.
3. Oberwać listki bazylii z gałązki bazylii. Dopiero na krótko przed wykorzystaniem listki drobno pociąć.
Sałatka z pomidorów z bazylią:
Ząbek czosnku drobniutko posiekać lub zmiażdżyć. Sałatkę przyrządzić na ok. 20 minut przed jedzeniem.
PRZYRZĄDZENIE TORTELLINI W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM
1. Płytkę grzejną kuchenki nastawić na stopień 3 (wysoki pobór mocy).
2. W dużym garnku zagotować 5 l osolonej wody z 1 łyżką oleju.
3. Tortellini wsypać do kipiącego wrzątku.
4. Zależnie od rodzaju gotować 10-20 minut (zob. opakowanie)
5. Ugotowane tortellini wyłożyć na sito.
6. Opłukać zimną wodą, aby się nie sklejały, osączyć z wody.
7. Pozostały olej umiarkowanie rozgrzać w tymże dużym garnku.
8. Na rozgrzanym oleju zeszklić rozdrobnioną cebulę i czosnek.
9. Wlać 1/2 l słodkiej śmietanki i razem zagotować. Drobno pociąć listki bazylii.
10. Śmietankę pogotować ok. 3 minut. Wsypać bazylię.
11. Sos osolić. przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową Włożyć tortellini.
12. Rozgrzać tortellini. wmieszać do sosu starty ser, podgrzać do roztopienia.
PRZYRZĄDZENIE SAŁATKI Z POMIDORÓW Z BAZYLIĄ
1. 1-2 łyżki octu i 4 łyżki oleju ubić w misce trzepaczką rózgową do konsystencji dressingu (sosu)
2. Dodać sól, pieprz i przyprawić zmiażdżonym ząbkiem czosnku
3. Pomidory umyć i wyciąć nasady szypułek
4. Z gałązek bazylii oberwać listki i pokroić je w paseczki.
5. Pomidory pokroić w plasterki. Razem z paseczkami bazylii włożyć do dressingu.
6. Ostrożnie wymieszać sztućcami do sałaty. Odstawić na 5-10 minut, aby sałatka przeszła smakiem dressingu.
Tortellini nadają się zarówno na przystawkę, jak i na samodzielne danie obiadowe. Smakują także z innymi sosami. Kiedy podawane są jako danie zasadnicze, wówczas sałatkę z pomidorów z bazylią można podać w charakterze przystawki. Rada dla smakoszy sałatkę z pomidorów wzbogacić serem mozzarella. Wówczas ten włoski ser podpuszczkowy, niedojrzewający, należy pokroić w cieniuteńkie plasterki i dodać do sałatki. Idealne lekkie danie obiadowe w czasie upałów w lecie.
Jeżeli coś zostanie
PRZECHOWYWANIE
Lodówka: 1-2 dni. Sałatki nie przechowywać. Resztki sałatki spożyć tego samego dnia.
Zamrażarka: 2-3 miesiące.
Rada: Zamrożone włożyć do garnka razem z małą ilością mleka lub śmietany i powoli podgrzewać, żeby tortellini się nie przypaliły.
TORTELLINI Z PATELNI
1. 250 g obranych marchewek pokroić w słupki, 250 g oczyszczonych i dokładnie umytych porów pokroić w cienkie krążki.
v
2. Poddusić na 2 łyżkach gorącego tłuszczu, potem stale mieszając dusić jeszcze ok. 5 minut na wyłączonej płytce.
3. Włożyć pozostałe tortellini do podgrzania. Przyprawić solą, pieprzem i posypać drobno posiekaną zieleniną
Tortellini zapiekane w sosie śmietanowy
1. Pozostałe tortellini wraz z 2 pokrojonymi w plastry cukiniami ułożyć warstwami w potartym tłuszczem, żaroodpornym naczyniu zapiekanek.
2. 1/8 l słodkiej śmietanki dokładnie rozmieszać z 2 jajkami, przyprawić solą i pieprzem.
3. Polać składniki zapiekanki w formie. W rozgrzanym do 200°C piekarniku zapiekać ok. 35