Tworzenie własnych naturalnych przekąsek bez konserwantów

Gdy zbliża się impreza, na którą zapraszamy znajomych lub planujemy wieczór przed telewizorem, nie może zabraknąć smacznych przekąsek. Nie muszą jednak zawierać w sobie konserwantów. Można robić własne, wykorzystując dehydratory. Usuwają szybko wilgoć z owoców lub grzybów.

Dehydrator sprawdzi się nie tylko w restauracji?

Pozytywne mody dietetyczne to planowanie żywienia, które zagwarantuje składniki maksymalnie najlepsze dla naszego organizmu. Przyciągani kolorowymi opakowaniami przekąsek dostępnych w marketach, czasami zapominamy o tym, że przecież można postawić na żywność zdrowszą, a dodatkowo zaoszczędzić. Wystarczy wybrać suszarki, które są dostępne w różnych rozmiarach i wyposażone w różne funkcje. Są powszechnie wykorzystywane w branży gastronomicznej w barach i restauracjach. Nie tylko jednak tam będą się sprawdzały, ponieważ mogą znaleźć swoje miejsce także w kuchni w każdym domu.

Dopasowując do swoich potrzeb dehydrator, dbamy o zdrowszą dietę dla nas i dla całej rodziny. Kluczowe jest to, że produkty spożywcze są wtedy najmniej przetworzone, a więc najmniej szkodliwe dla organizmu. Dodatkową zaletą są także wartości smakowe. Tego typu suszarki gwarantują zachowanie wspaniałego smaku niezależnie od tego, czy będziemy suszyć:

  • mięso
  • warzywa
  • owoce
  • zioła

W końcu każdy lubi czasami podjadać, a najważniejsze jest to, aby przekąski były smaczne. Suszarki gwarantują jednak także dodatkowo możliwość długiego przechowywania i bogactwo witamin oraz mikroelementów. Takie pachnące i smaczne przekąski mogą po wysuszeniu wytrzymać przez wiele miesięcy.

W jaki sposób działa dehydrator?

Urządzenia takie jak dehydrator funkcjonują w oparciu o wykorzystanie promieni podczerwieni. To właśnie dzięki temu możliwe jest uzyskanie efektu analogicznego do suszenia produktów żywnościowych na słońcu. Jak wiadomo, na terenie naszego kraju nasłonecznienie w skali rocznej nie gwarantuje skutecznego suszenia produktów żywnościowych. Idealnym zamiennikiem są więc dehydratory.

Dzięki technologii infra Red możliwe jest zatrzymanie w warzywach lub owocach wysokiej ilości enzymów, a także fito substancji. To natomiast przekłada się na zachowanie wspaniałego smaku suszonych truskawek, śliwek lub pomidorów. Poza tym proces równomiernego suszenia to także gwarancja zachowania właściwego poziomu wilgotności. Działające na produkty fale podczerwieni przenikają do ich wnętrza. Dzięki temu właśnie przekąski są w odpowiednim zakresie wysuszone wewnątrz, ale także na zewnątrz.