Mięso z kurczaka jest jednym z najczęściej kupowanych w Polsce. Dlaczego? Ponieważ jest delikatne, miękkie, szybko i łatwo można je przyrządzić, a cena również pozostaje przystępna. Sposobów na przygotowanie kurczaka jest wiele. Z filetów można zrobić kotlety smażone w panierce, nuggetsy, a także przyrządzić je na grillu. Jednak niewątpliwie najchętniej wybieraną metodą na przygotowanie kurczaka jest pieczenie go w piekarniku. Wiele osób ma wówczas wątpliwości dotyczące temperatury, w której należy go piec.
Jak przyrządzić kurczaka w piekarniku
Zanim wstawimy kurczaka do piekarnika, należy go wyjąć z lodówki i pozostawić na kilka godzin, aby złapał temperaturę otoczenia. W ten sposób zmniejsza się nagły szok termiczny, który może skutkować twardnieniem mięsa podczas procesu pieczenia. Kiedy nasz kurczak już się ogrzał i przyprawiwszy go wedle swoich życzeń i gustów, nie zostaje nic innego jak włożenie go do piekarnika. W tym celu wcześniej ustawiamy piekarnik na temperaturę ok. 180 stopni Celsjusza i załączamy tryb góra i dół. Zależnie od wielkości kurczaka, czas jego pieczenia to ok. godzina.
Pieczenie kurczaka w zbyt niskiej temperaturze
Wiele osób popełnia błąd polegający ba próbie pieczenia kurczaka w zbyt niskiej temperaturze. Konsekwencją tego jest mało satysfakcjonujący smak mięsa, jak również ryzyko jego nie upieczenia się wewnątrz. Dobrze przyrządzone, upieczone mięso z kurczaka powinno mieć kolor biały na całym przekroju. Czerwone zabarwienie wskazuje na to że temperatura była zbyt niska i mięsu po prostu się nie upiekło.
Pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze
Delikatne mięsie z drobiu nie lubi skrajności. Tak jak niska, tak i wysoka temperatura nie jest dla nich dobra. Może to grozić zbyt szybkim przypieczeniem się kurczaka z zewnątrz, w tym również spaleniem się skórki, podczas gdy w środku kurczak nadal będzie surowy.
Termoobieg i pieczenie kurczaka
Nie zaleca się korzystanie z programu termoobieg, gdyż powoduje on szybkie wysuszanie się kurczaka. Mocny strumień rozgrzanego powietrza przyspiesza usuwanie wilgoci z wnętrza kurczaka, przez co staje się on bardzo suchy i pozbawiony walorów smakowych. Zamiast tego bezpieczniej jest używać trybu góra – dół, a termoobieg włączać dosłownie na kilka minut, na sam koniec pieczenie, w celu zrumienienia skórki i uczynienia jej bardziej chrupką. Perfekcyjne upieczenie kurczaka wymaga rzez jasna sprawnego piekarnika. Jeśli o twoim urządzeniu nie można tak powiedzieć, pożyczka pozabankowa pozwoli Ci wymienić go na nowy. przyzwoitej jakości piekarnik elektryczny do zabudowy kosztuje ok. 800 złotych wzwyż. Pożyczka pozabankowa ułatwia realizację tych marzeń, pozostawiając jeszcze sporo pieniędzy na inne wydatki.