Marzysz o otwarciu pizzerii albo włoskiej restauracji serwującej sztandarowe potrawy kuchni słonecznej Italii? Najpierw wybierz odpowiedni lokal i skompletuj niezbędne wyposażenie – podpowiadamy, co będzie potrzebne.
Piec do pizzy
Jednym z najważniejszych dań w restauracji włoskiej jest klasyczna pizza, dlatego ważną inwestycją jest zakup odpowiedniego pieca. Może to być piec do pizzy opalany drewnem, piec ogrodowy, elektryczny, gazowy, ale też tunelowe piece do wypieku pizzy. Oferta modeli jest ogromna, trzeba dopasować najlepszy do swojego lokalu, możliwości finansowych i zapotrzebowania. Dobry pizzaiolo będzie pracował jedynie na solidnym sprzęcie, by uzyskać idealne ciasto. Ręcznie tworzona pizza, zgodnie z włoską tradycją i z wykorzystaniem najlepszych produktów, jest możliwa do wykonania jedynie z odpowiednim piecem.
Maszynka do mielenia mięsa
Praktycznym urządzeniem w restauracji będzie też maszynka do mielenia mięsa – dzięki niej szybko zmielisz mięso stanowiące bazę wielu dań. Jakich? Na przykład makaronu z sosem ragu, spaghetti bolognese czy farszu do ravioli albo tortellini. Taka maszynka ma też szereg dodatkowych funkcjonalności i może okazać się świetnym pomocnikiem w kuchni.
Do restauracji koniecznie powinna to być elektryczna maszynka do mielenia mięsa – szybka i wydajna, o dużej mocy i wykona ze stali nierdzewnej. Dużą zaletą maszynki elektrycznej jest jej szeroka funkcjonalność. W zależności od wybranego modelu taka maszyna może służyć też do krojenia warzyw, wyciskania soków, zmielenia kawy – należy dokupić do niej po prostu odpowiednie przystawki oraz sitka.
Ekspres do kawy
Jednym z niezwykle ważnych sprzętów w każdej włoskiej restauracji jest też profesjonalny ekspres do kawy, który przygotuje idealne cappuccino albo napoje kawowe z dodatkiem mleka. Kawa jest dla Włochów niezwykle ważna, mieszkańcy Italii nie wyobrażają sobie bez niej dnia, a małe espresso chętnie piją na koniec wspólnej uczty. Inwestycja w dobrej jakości i wydajny ekspres z pewnością się zwróci – poza tym restauracja włoska ma zwykle w menu kilka sztandarowych włoskich deserów, które goście zamówią z pewnością w parze z kawą.
Maszyna do robienia lodów
Włoski lokal musi serwować też klasyczne desery – jak tiramisu czy panna cottę. Italia słynie jednak także z lodów – pyszne gelato są znane i cenione na całym świecie. Warto doposażyć restaurację także w maszynę do lodów, które można serwować jako samodzielne desery albo dodatek do ciast z menu. Latem prawdziwe włoskie lody będę też świetną formą reklamy dla lokalu!