Zastosowanie silikonu w przemyśle spożywczym

zastosowanie-silikonu-w-przemysle-spozywczym

Silikon to powszechny materiał stosowany w przemyśle spożywczym. Elementy, które są z niego wykonane, wykorzystywane są w maszynach i urządzeniach produkujących żywność, jak również stanowią nieodłączne elementy wyposażenia kuchni. Jakie właściwości sprawiają, że silikon jest tak powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym? Jakie normy musi spełnić, jeśli ma kontakt z żywnością? Jakie elementy silikonowe wykorzystuje się w branży spożywczej?

Właściwości silikonu spożywczego

Trwałość i elastyczność, a przy tym duża odporność termiczna sprawiają, że silikon można z powodzeniem stosować zarówno jako element urządzeń i maszyn, jak i akcesoria kuchenne, na przykład formy do wypieków, rękawice kuchenne czy łopatki do mieszania. Silikon potrafi zachować swoje właściwości w zakresie temperatur od -100°C do nawet 300°C. Dzięki temu zachowuje swój kształt i kolor, nie wchodząc w reakcję z produktami, z którymi ma styczność. Materiał cechuje odporność na tlen i ozon, a także promieniowanie UV.

Silikon należy do grupy związków krzemoorganiczych stosowanych w wielu branżach wymagających spełniania odpowiednich wymagań. Należy do nich nie tylko branża spożywcza, choć ona jest najbardziej rygorystyczna pod względem wymaganych norm, ale też kosmetyczna, medyczna i techniczna. Dokumentem normatywnym przyjętym w Polsce, określającym cechy i standardy bezpieczeństwa wyrobów silikonowych stosowanych w przemyśle spożywczym jest Ustawa z dnia 25.08.2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Jak wyjaśnia producent wyrobów gumowych i silikonowych Larkis, odpowiadając wymogom norm NSF/ANSI Standard 51, a także atestom PZH i FDA, silikon spożywczy nie może wpływać na smak i zapach produktów, z którymi jest w kontakcie.

Jakie produkty silikonowe stosuje się w przemyśle spożywczym?

Materiał znajduje zastosowanie przede wszystkim jako element maszyn i urządzeń produkujących żywność. Zazwyczaj ma postać węży i rurek, którymi transportowane są ciecze, w tym woda, mleko czy soki. Silikon spożywczy jest dobrym izolatorem, dlatego może pełnić również funkcję tłumienia drgań o wysokiej i niskiej częstotliwości. Wśród akcesoriów silikonowych do kuchni znaleźć można wygodne i estetyczne zestawy przyborów, takich jak maty kuchenne, szczypce, chochle czy łopatki. Nowością ciszącą się dużą popularnością ze względów ekologicznych są silikonowe słomki wielokrotnego użytku. Z silikonu powstają również miski z przyssawkami, żaroodporne rękawice, foremki do robienia kostek lodu. Silikonowe, higieniczne płyty stosuje się w chłodniach masarni i mleczarni.