Konsumpcyjny styl życia na dobre zapanował w polskich domach. Mamy dostęp do produktów, które są dostarczane z najdalszych zakątków świata. Czy jednak zawsze zwracamy uwagę na to, aby jeść zdrowo? Niekoniecznie. Trzeba pamiętać o wybieraniu produktów wartościowych i odpowiednim ich przygotowaniu.
Od kogo zależy bezpieczne konsumowanie potraw?
W przypadku żywności są dwie kwestie, które są zasadnicze i dotyczą naszego bezpieczeństwa. Przede wszystkim musi być ono zagwarantowane przez producentów artykułów spożywczych. W pierwszej kolejności chodzi o gospodarstwa rolne, które muszą przestrzegać przepisów, dostarczając warzywa, owoce oraz mięso. Nie należy zapominać także o dużych korporacjach, które produkują żywność. Ta ostatnia zawsze musi być oznaczana odpowiednimi certyfikatami i być restrykcyjnie kontrolowana.
Z drugiej strony duża odpowiedzialność spoczywa także na samych konsumentach. W końcu nawet najzdrowsze i najbardziej wartościowe mięso lub warzywa, jeżeli nie będą odpowiednio przygotowane, to mogą doprowadzić nawet do zatrucia. W czasie transportu żywność może mieć kontakt z różnymi nawet toksycznymi substancjami. Nie bez powodu już od najmłodszych lat dzieci są uczone, że przed spożyciem warzywa należy umyć. W ten sposób pozbywamy się wirusów i bakterii.
Właściwe przechowywanie jedzenia także ma znaczenie
Po drugie także nie możemy zapominać o tym, że jedzenie powinno być przechowywane w odpowiednich warunkach. Do tego celu wykorzystuje się lodówki, a są takie modele, które mogą zagwarantować odpowiedni mikroklimat dla warzyw, owoców i innych produktów. Podstawową zasadą jest także to, aby żywności już przygotowanej nie przechowywać wiele dni w lodówce. Na powierzchni takiego jedzenia mogą się rozwijać groźne patogeny, nie mówiąc już o pleśni.
Dzięki Soeks Ecovisor F4 sprawdzisz, czy żywność jest wartościowa
Te powyższe zasady to jednak nie wszystko, ponieważ mamy także dostęp do nowoczesnych urządzeń, które są testerami żywności. Pozwalają one sprawdzić, czy w owocach, warzywach, a także mięsie i rybach czasami nie znajdują się szkodliwe substancje. Takim praktycznym testerem jest Soeks Ecovisor F4. To małe poręczne urządzenie wielkości dłoni, który ma zdefiniowaną normę azotanów dla warzyw i owoców. Jest wyposażone także w licznik Geigera-Mullera. Dzięki temu Soeks Ecovisor F4 sprawdza promieniowanie jonizujące. Tester analizuje także promieniowanie elektromagnetyczne i ilość substancji rozpuszczonych w wodzie. Jest to rozwiązanie niezwykle praktyczne, ponieważ można ocenić, który dostawca żywności i producent gwarantuje żywność najwyższej jakości.